Put ka slobodi

Put ka slobodi

Put ka slobodi je veoma težak, ali ako želimo da se nečeg oslobodimo bićemo uporni i nesalomivi. To su na svojoj koži najviše osetili ljudi koji su preživeli rat i logor. Pre godinu dana napisala sam tekst o „Tetovažer iz Aušvica“ Heder Moris, knjiga koja je na mene ostavila neverovatan utisak. Juče sam završila knjigu „Cilkin put“ istog autora. Zatvorivši je sa suzama u očima i jezom koja je prožimala moje telo, odlučila sam da zaokružim celu priču i odam poštovanje jednoj hrabroj i mladoj ženi.

„Rat je gotov“ – govore vojnici puštajući ljude van bodljikavih žica, koji uplašeno gledaju na put i okreću se prema prostoru koji je za njih bio ispunjen strahom za sopstveni život. Sloboda, ah ta sloboda! Da li sada plakati ili se smejati i gde krenuti? Ali Cilku – glavnu junakinju romana ne muči to pitanje, pošto je osuđena na 15 godina radnog logora u Sibiru. Spavala je sa neprijateljem i zbog toga je proglašena špijunom. Nije joj bilo dozvoljeno da objasni da je to bilo prinudno i da bi u suprotnom bila mrtva. Ne, oni su bili gluvi za njena objašnjenja. U vozu umesto da to bude put ka slobodi, a ne za sledeći logor upoznaje Zozi. Zozi je bila njenih godina kada je otišla u Aušvic. Shvatajući kroz šta je prošla Cilka želi da joj pomogne i da je zaštiti od poniženja koje će trpeti u Sibiru. Cilkin spas ili olakšanje u Sibiru pojavljuje se kada doktorka primeti Cilkinu sposobnost i ponudi joj posao u ambulanti. Prihvata ponudu i svojim trudom uspeva da napreduje. Krije hranu i deli sa svojim ženama u baraci. Pošto je izgubila svoju porodicu ona ih doživljava kao svoju sadašnju porodicu i prijatelje i nalazi utehu u njima. Posebnu snagu da ne odustane daje joj Zojino dete, koje je napravljeno prilikom noćnih poseta u Aušvicu.

Neću vam sve otkriti, ali ću za Cilku reći da je njena lepota bila njen spas i njeno prokletstvo. Od mlade nejake devojčice izrasla je u jaku hrabru ženu. Želja za životom ju je održala, kao i obećanje koje je dala svom ocu. Pomagala je svima koliko je mogla, borila se za decu, porađala, negovala bolesnike i tiho šaputala reči utehe kao njihov anđeo čuvar. Odrekla se prilike (pomogla je pukovnikovoj ćerki), da bude slobodna i poklonila je Zozi i njenoj ćerkici. Cilkin put ka slobodi je bio težak i mukotrpan, ali je smatrala da time otplaćuje grehe za sve one ljude koje je morala da pošalje u smrt.

U radnom logoru upoznaje i Aleksandra kurira, koji je od početka bio kulturan i pažljiv prema njoj. Posebno se divila njegovom uživanju u cigaretama. Nakon što su ga pretukli i otpisali, negovala ga danima i tiho mu pričala, ljubav je našla put i Aleksandar je uspeo da preživi.

Zbog svih dobrih dela koje je uradila konačno dobija slobodu, papir i novac da kupi kartu za Moskvu, ali pod uslovom da ne sme više nikada da se vrati. Na stanici okrečući se i gledajući da svesno mora da ostavi srce koje dugo godina nije bila sposobna da nekom pokloni ulazi u voz. Ipak, život je na kraju mešavina svega, u vozu u gužvi čeka je Aleksandar . Njih dvoje započinju zajednički život koji će trajati 50 godina dok ih smrt ne rastavi.

Lali glavni lik „Tetovažer iz Aušvica“, sa velikom setom i divljenjem je pričao o Cilki, koja je njega i Gitu spasila. Autorka Heder Moris zadivljena tom ženom istražuje o njoj i odlazi u domovinu gde je rođena i odaje joj poštovanje ispisavši njenu životnu priču. Za mene Cilka je sinonim za hrabru ženu, koja je u istom momentu bila i vojnik i zatvorenik.

Tekst ću završiti citatom nobelovca Aleksandra Solženjicina, koji je takođe preživeo logor.

„Mislio sam da čovek sebe može smatrati čovekom tek onda kada u svakom trenutku, svim svojim bićem oseća da je spreman da se ubije. To saznanje ti daje volju za životom. Više puta sam to na sebi proveravao – osećajući da imam snage da umrem, živeo sam dalje.“

 

 

 

 

5 2 votes
Article Rating
Podelite tekst sa prijateljima!
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Prijavite se u email zajednicu!

Dobro došli na let broj 091107, avio kompanije Praskozorje sa polaznog aerodroma Avantura. Planirano vreme putovanja par sekundi do odredišta Zajednica. Želimo Vam prijatno putovanje!

PRIJAVITE SE DA DOBIJATE NOVOSTI SA SAJTA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.