Povratak

Pre početka predstavljanja kolekcije „Povratak“, želim reći da su kolekcije propraćenje ličnim zbivanjima i osećanjima. Postoje dela koja mi jednostavno sinu u glavi, sklope se kockice, ali Promena, Povratak i Početak su povezane u stvaranju Praskozorja.

Nakon određenog vremena kada su se malo stišala sva dešavanja i promene koje su se desile i nastalo ustaljivanje neke stvari sam zadržala, a nekim sam se vratila. Nisam imala utisak da sam se vratila nečemu i da mi je nedostajalo kao pre kada sam se udaljavala od sebe i bila poražena kada se vratim i vidim koliko nedostajem sebi.

Na celom putu do sada ja jesam bila ja, dopustila sam da me nove stvari nose i usvajala novine. Ali sam isto tako i izgustirala neke stvari i pustila ih da odu sa letom. Svoj povratak „kući“ nisam doživela kao pre nostalgično, već kao osveženo. Kući sam dovela Kauneus, Varighet i Serpiente.

Cela kolekcija je rađena u crnoj pozadini sa zlatnom i bakarnom bojom. Predstavlja otmenost i raskoš lepote do trajanje kroz vekove ili postojanost i mudrosti.

Kauneus je na finskom jeziku lepota. Kako sam se u nekom svom teškom periodu potpuno zapustila do perioda kada sam potpuno procvetala. Kao šminker volim i estetiku.Prijalo mi je da menjam stilove, da brinem o sebi i da se osećam lepo. Ponovo sam se osećala posebno. Uživala sam u svakoj promeni, od običnog laka na noktima do svakog koraka koji sam činila. Međutim, izgled zahteva dosta vremena i ako niste organizovani počinje da zamara ako je on jedina fokusacija. Tako sam primetila i za boje. Nikada kao do sada nisam nosila tako šarene i vedre boje, ali sam počela da se vraćam svojoj crnoj kao i makeup-ovi koji su počeli da budu opet sa tamnim bojama. Ja sam vedra osoba, ali uvek imam prisutnu tu svoju mračnu stranu. I naučila sam sebe da vidim kao vrlo elegantnu i nežnu do onako baš ratnički nastrojenu. Volim svoj mrak i vrlo svetlo ga nosim. Kauneus je lepota i unutrašnja i spoljašnja koju balansiram i trudim se da podjednako budu važne.

Variet (Varighet) je na norveškom trajanje. Moje trajanje kroz sve moje godine. Rađena je da istrajava kroz sve ovo vreme kroz različite etape i situacije. I kada u sebi govorim dokle više, ma da li je moguće da se opet ovo meni dešava ili ja više nemam snage da opet sve to iznova i iznova prolazim i itd; Zapravo prebrodim, nekada zaista ne znam odakle mi snage, nekada nisam ni svesna. Znam da sam se jednom baš uplašila i razmišljala pregurali si ovo i ono, ali dokle? Da li će moje zdravlje dobiti račun i ceh biti plaćen? Da li je vredno?

Činjenica je da ne možemo uvek da iskluliramo. I na testove koje smo milion puta uspešno prošli možemo da padnemo. Obećala sam da ću više brinuti o tome i o svom zdravlju da Variet zaista traje. Ipak Variet kroz sve godine i dalje ne gubi sjaj, a ni volju.  S vremena na vreme malo se ispoliramo ali trajemo. Ona kroz mene ja kroz nju, a nadam se da će ona trajati mnogo duže nego ja.

I dolazimo do Serpiente ili zmije na španskom. Ima citat iz Biblije: „Budite mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi“. Da biste bili mudri trebate imati iskustva. Nisam postala opasnija, ali sam postala odsečnija. Ne mogu reći opreznija, pre mislim da brže opažam neke stvari nego ranije. Ako ih prepoznam kao loše signale sečem, više se ne zdražavam na nekom mestu ili u nekoj priči ako mi ne prija i ako osećam da je pogrešno. Više verujem sebi i svom instiktu. I vrlo bitna stvar je da se što više oslobađate straha. Strah je normalna pojava i prisutna, ali što ga više budete pobeđivali sigurniji će te biti u svoje odluke.

Takođe, kada prebrodimo neke periode i steknemo iskustva ili usavršavamo sebe naši pogledi se menjaju.  Razvijamo se, razmišljamo šire, znanje oplemenjuje um, nudi druge mogućnosti i pravce. Ne mora uvek i samo loše iskustvo dati lekciju, mada jeste jedna od najboljih učitelja. Rad na sebi je nešto što nas konstatno tera da napredujemo. Treba razvijatati svoj um, ali ga ne zloupotrebljavati. Maska predstavlja znanje iz svega naučenog, ali da to znanje ne udalji od samog čoveka i ostati samo čovek.

Srpski patrijarh Pavle je tu rečenicu protumačio ovako:  „Budite mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi, znači, razvijajte svoje umne sposobnosti sve više, pod uslovom da paralelno razvijate u sebi dobrotu. No, um je hladan a dobrota topla, ali slepa. Stoga su nam potrebni i um i dobrota da jedno drugom drži ravnotežu, da um ne pređe u zloću, a dobrota da ne pređe u glupost“.

  • Prodato
0 0 votes
Article Rating
Podelite tekst sa prijateljima!
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Prijavite se u email zajednicu!

Dobro došli na let broj 091107, avio kompanije Praskozorje sa polaznog aerodroma Avantura. Planirano vreme putovanja par sekundi do odredišta Zajednica. Želimo Vam prijatno putovanje!

PRIJAVITE SE DA DOBIJATE NOVOSTI SA SAJTA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.