Pisci koji su mi promenili pogled na književnost

Ildefonso Falkones živi u Barseloni radi kao advokat, ali zahvaljujući romanu “Katedrala na moru” postaje svetski poznat pisac. On je ovu knjigu napisao  kao omaz ljudima koji su učestvovali u pedeset četiri godine dugoj gradnji jedne od najlepših crkava. Knjiga je prevedena u 40 zemalja, pokupila je mnogobrojne nagrade doživela je neverovatan uspeh. Takodje, ova knjiga je doživela ekranizaciju, snimljena je serija koja je dobila nagradu. Rodjen je 1958. godine, bavio se sportom, bio je šampion sa 17 godina, ali je prekinuo sportsku karijeru posle smrti oca i posvetio se studiranju prava. Napisao je “Fatimu”, “Bosonogu Kraljicu”, “Ničiju Zemlju” – nastavak “Katedrale”. 2016. godine je bio gost na Sajmu knjiga. U Avgustu ove godine objavio je knjigu u Španiji i Južnoj Americi  ‘’La Pintor de Almas’’. Nadam se da će uskoro biti prevedeno na našem jeziku.

Prvu njegovu knjigu koju sam pročitala bila je ‘’Bosonoga Kraljica ‘’, u njoj opisuje Španske rome, njihov život u XVIII veku, radnja se odvija u Sevilji i prati život dve žene koje se bore za slobodu i za ono sto žele. Oduševio me je njegov stil pisanja svaki slobodan trenutak sam koristila da je čitam, čak sam je na pauzi na poslu čitala.

Kasnije sam pročitala “Katedralu na Moru’’, tu prati priču od njegovog odrastanja kao siroče do kako je postao jedan od nosioca kamena za gradjenje najveće crkve. Njegov stil pisanja me je kupio sa posebnim pripovedačkim tonom oživljava likove i uvlači nas u priču. Preporučujem da pročitate njegovu neku knjigu ako niste do sada.

A kada se spomenu knjige koje su ljubavne, pune smeha, koje nas razneže  i daju nam veru da neke priče imaju srećan kraj, ja se uvek setim Cecilie Ahern.

Cecila Ahern je Irska spisateljica, rodjena je 30. Septembra 1981. godine u Dablinu. Njena starija sestra je udata za Nick Byrne, člana poznate pop grupe Westlife. Cecilia je udata i ima dvoje dece. Svoj prvi roman napisala u 21. godini. ’’P.S. I love you’’. Postao je najprodavaniji roman. 19 nedelja se zadržala u Irskoj na top listi najprodavanijih knjiga. Preveden je na mnogo jezika, pokupio je bezbroj nagrada po toj knjizi je uradjen 2007. godine film. Glavne uloge su poverene Hilary Swank i Gerard Butler. Takođe, još jedan njen roman ‘’Where Rainbows end’’ je doživeo svoju filmsku ekranizaciju 2014. godine.

Ona se odlučila da posle toliko godina se vrati likovima koje su je proslavili Holi I Džeri,  kao što je i sama rekla u jednom intervjuju da se nada da će se čitaoci smejati i plakati kao što je i ona dok je pisala. U Septembru je izašao njen novi roman ‘’Postscript‘’, koji je preveden u mnogim zemljama, nadam se da će uskoro biti preveden na našem jeziku.

Kada sam odlučila da pravim svoju ličnu biblioteku njena knjiga je bila prva koju sam kupila sa 20 godina i dan danas joj se rado vratim da je pročitam, da se nasmejem, rasplačem, uživam u njenom bajkovitom pisanju. Vremenom kako su prevodili njene knjige, ja sam ih kupovala, ali ova knjiga mi je posebno prirasla srcu.

Koje su Vaše posebne i dragocene knjige?

5 1 vote
Article Rating
Podelite tekst sa prijateljima!
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Prijavite se u email zajednicu!

Dobro došli na let broj 091107, avio kompanije Praskozorje sa polaznog aerodroma Avantura. Planirano vreme putovanja par sekundi do odredišta Zajednica. Želimo Vam prijatno putovanje!

PRIJAVITE SE DA DOBIJATE NOVOSTI SA SAJTA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.