Moja lična legenda

Svako od nas voli muziku, ceni pevače koji izvode te pesme, odlaze na koncerte, ali svi imamo jednog onog posebnog koji je za nas iznad svih i sa kojim se poistovećujemo. Dodirne nas do velikih dubina naših emocija, a da nismo ni svesni da tako nešto posedujemo dok ih neko ne dotakne. Za mene moj poseban pevač, moja lična legenda je Fredi Merkjuri.

Fredi je rođen kao Farok Bulsara u Stountaunu, današnjem Zanzibaru 05.09.1946. godine. Njegovi roditelji po zanimanju bili su ekonomisti i radili su u Britanskoj kolonijalnoj službi Zanzibara. Fredijevi preci su bili perijskog porekla. Merkjuri je sa sedam godina poslat na školovanje kod svoje bake u jedno malo mesto pokraj Bombaja. Doselivši se u Indiju je počeo da pohađa školu Svetog Petra u Pančagi. Ubrzo je počeo da pokazuje vrhunske rezultate u školi, pre svega u sportu, pa je tako osvojio školsko prvenstvo u stonom tenisu. Profesori su primetili njegov izrazit talenat za muziku i predložili su njegovim roditeljima dodatne časove klavira. Oni su tu ideju sa zadovoljstvom prihvatili i Fredi je ubrzo počeo da pohađa časove klavira. Postao je član školskog hora i školske dramske sekcije.

Posle izbijanja građanskog rata cela porodica seli se u Veliku Britaniju. Fredi počinje da radi na aerodromu, ali je uvek želeo više, želeo je da se bavi muzikom. U slobodno vreme je pisao pesme, odlazio u klubove gde je zamišljao sebe na  sceni. Sarađivao je sa nekoliko manjih bendova, ali trenutak slave je došao tek kada je upoznao Brajana Meja i Rodžera Tejlora. 1971. godine pridružuj im se Džon Dikon i tada nastaje grupa Queen. Od 1970. godine do 1991. godine Fredi je bio frontmen i pevač grupe Queen. Svirao je gitaru, klavir i sintisajzer.

Love of my life je posvetio svojoj najvećoj ljubavi Meri Ostin, koja je ostala uz njega do kraja njegovog života. Voleo je život, živeo je punim plućima maksimalno onako kako je hteo. Bio je duhovit, ekscentričan na sceni, ozbiljan kad stvara muziku i veoma zatvoren van scene.  Poznato je da su se mnogo svađali u studiju, ali da bi se na albumu našla jedino pesma koju bi svi izglasali.  Jedne od najpoznatijih pesama koje je Fredi napisao su Bohemian Rhapsody, We are the Champions, Love of my life, Killer Queen i itd.  Fredi je mnogo voleo operu, jedno vreme je igrao i balet i sve bi to iskoristio na sceni, na svojim nastupima.

Imao je dosta kratkih veza, ali je patio za stabilnošću. Druga žena po važnosti u njegovom životu bila je Barbara Valentin, ali je ipak svoju sreću pronašao u irskom konobaru Džim Hatonu sa kojim će provesti zadnje godine svog života. Fredi se družio sa Eltonom Džonom, Rodom Stjuartom, divio se Areti Frenklin, obožavao Lajzu Mineli i Kabare. Od samog početka su bili zavidni na karijeri Dejvida Bouvija. Jedne noći čekajući na red u studiju na predlog Bouvija snimaju peesmu u hodu pod nazivom „Under Pressure“.

Snimio je solo album Mr. Bad Guy 1985. godine, na kojem je otpevao Living On My Own i Love Me No There Is No Tomorrow. Priznao je da je imao veliku tremu kad je upoznao špansku opersku divu  Monserat Kabalje sa kojom je snimio album. Zajedno su otpevali pesmu Barselona na otvranju Olimpijade.

Kada je shvatio da mu se bliži kraj prestao je da nastupa uživo, ali je sa svojim drugovima iz benda maksimalno snimao u studiju kada mu je zdravlje dozvoljavalo. Želeo je iza sebe da ostavi što više muzike. How can Go On je napisao kada je saznao da je HIV pozitivan i da mu nije ostalo još puno vremena. Show Must Go On je otpevao iz prvog puta i rekao je da to može i odradio je maestralno. Bio je perfekcionista do samog kraja. These Are The Days Of Our Lives je bio zadnji spot koji snimili zajedno . Zbog rane na nozi nije mogao da igra i pored sve šminke videlo se da je bio bolestan i iscrpljen.

Zadnju pesmu koju je otpevao bila je Mother Love. Par puta je ponavljao dok nije bila otpevana onako kako je želeo. Otišao je iz studija i umro je uveče 24.11.1991. godine. Fredi Merkjuri je kremiran po svojoj želji. Testamentom je najviše ostavio Meri Ostin, roditeljima i svojoj sestri.

Za mene Fredi je vanvremenski pevač i pevač svih vremena. Veliki showman sa neverovatno harizmom i dušom velikog umetnika. Moj dan počinje i završava se sa njegovim pesmama. U njima pronalazim svoje najrazličitije emocije od smeha, ljubavi, posebnosti, života i suza. Posebno bih izdvojila One Year of Love koja pokazuje ako nekoga zaista volimo da za njega treba da se borimo i trudimo. Bolje godina u ljubavi, nego da nikada ne osetimo uzajamnu ljubav onog koga želimo.

I am falling apart all around you…

Zanima me koja pesma vas podseća na osobu koju ste voleli, želeli, možda ste je imali na tren, a možda je ostala velika želja koja u tinja u vama?

 

 

Podelite tekst sa prijateljima!
Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Prijavite se u email zajednicu!

Dobro došli na let broj 091107, avio kompanije Praskozorje sa polaznog aerodroma Avantura. Planirano vreme putovanja par sekundi do odredišta Zajednica. Želimo Vam prijatno putovanje!

PRIJAVITE SE DA DOBIJATE NOVOSTI SA SAJTA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.